Kaszka manna na mleku z jabłkiem i cynamonem to przekąska, którą robię od czasu do czasu. Mój syn też lubi wszelkiego rodzaju kaszki z owocami lub same. Dzisiaj postanowiłam urozmaicić tą przekąskę i upiec jabłkowe babeczki z kaszy manny z cynamonem.
Jabłkowe babeczki z kaszą manną znalazłam na stronie alaantkoweblw – link tutaj. Trochę go zmieniłam. Z większych zmian: zamiast mleka jest jogurt i nie ma cukru. Babeczki robi się bardzo szybko (najdłuższa czynność to obranie i tarcie jabłka 😉 ). Jabłkowe babeczki z kaszą manną są bardzo smaczne, nie tylko dla najmłodszych 🙂 można je zjeść jako drugie śniadanie lub podwieczorek, zabrać ze sobą na piknik lub do pracy. Mojemu synowi bardzo smakowały 🙂 Ze względu na cynamon babeczki są dla dzieci powyżej 10 miesiąca. Jeśli pominiecie ten składnik można podać wcześniej.
Potrzebne składniki (na około 10-12 sztuk):
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 jogurt naturalny
- 2 łyżki mąki pszennej
- duże jabłko
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka olejuJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Włączyć piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. W trakcie nagrzewania piekarnika przygotowujemy ciasto.
- Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Jajko rozbełtać i dodać do jabłka. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
- Ciasto ponakładać do foremek do 3/4 ich wysokości
- Piec przez 17-20 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie odstawić do wystudzenia