Dzisiaj zapraszam na pyszne gofry twarogowe. Są lekkie i chrupiące, do tego bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dzięki zamiennikowi cukru są zdrowsze od tradycyjnych gofrów.
Gofry twarogowe są świetnym pomysłem na pyszne drugie śniadanie czy podwieczorek zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Można je podać z odrobiną cukru pudru, z musem owocowym, ze świeżymi owocami czy z jogurtem naturalnym. Mąkę w tym przepisie możecie z powodzeniem zastąpić mąką pełnoziarnistą. Na stronie znajdziecie też przepis na klasyczne gofry.
Z poniższego przepisu wyszło 16 sztuk takich niepełnych gofrów jak na zdjęciach. Gdyby robić na całej powierzchni gofrownicy wyszło by około 10 sztuk wafli o wymiarach 10 x 15 cm. Aby uzyskać chrupiące gofry gofrownica powinna mieć moc minimum 1000W.
Do wykonania gofrów twarogowych potrzebne będzie:
- 250 gramów twarogu śmietankowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka ksylitolu (może być cukier)
- pasta waniliowa do smaku
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze (ja użyłam kielichowego). Jeśli nie macie blendera i będziecie używać miksera polecam twaróg najpierw przecisnąć przez praskę lub przez sito, aby ciasto gofrowe nie miało grudek.
- Składniki wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję (coś na wzór gęstej śmietanki).
- Gofry smażyć na rozgrzanej gofrownicy.
- Po usmażeniu gofry muszą odparować (wtedy stają się chrupiące), dlatego najlepiej na chwilę odłożyć je na kratkę.
- Po odparowaniu podawać z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO 🙂