Gofry naleśnikowe to moja propozycja na inne wykorzystanie ciasta naleśnikowego. Świetnie sprawdzą się ze słodkim twarożkiem, owocami, konfiturami czy z lodami. Polecam wypróbować 🙂
Jeśli lubicie naleśniki to te gofry są dla Was. Gofry naleśnikowe są puszyste, jeśli macie gofrownicę o dużej mocy to wyjdą chrupiące z wierzchu. Idealnie się sprawdzą jako śniadanie czy podwieczorek dla dzieci. Do zrobienia ciasta można użyć miksera, ale nie jest to konieczne. Do wymieszania można użyć rózgi kuchennej. Przepis na poniższe ciasto do gofrów wzięłam z mojego przepisu na naleśniki.
Z poniższego przepisu wyszło mi 10 sztuk gofrów o wymiarach 9,5cm x 15cm.
Do wykonania gofrów naleśnikowych potrzebne będzie:
- 500 ml mleka
- 250 gramów mąki wrocławskiej lub tortowej (typ od 400 do 500, wyższe typy są do bardziej “ciężkich” ciast)
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- pasta waniliowa, ekstrakt z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego (pastę lub ekstrakt dodaję “na oko” i sprawdzam czy czuć wanilię w cieście)
- ulubione dodatki: owoce, bita śmietana, serek homogenizowany, konfitura, lody
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mleko i jajka dodać do misy i dokładnie wymieszać.
- Dodać pozostałe składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilię i cukier.
- Całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeśli jakieś jednak zostaną ciasto należy przelać przez sito.
- Wymieszane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Dzięki temu gluten zawarty w mące zacznie pracować, ciasto trochę zgęstnieje i gofry będą w środku puszyste.
- Gofry smażyć na rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia.
- Po usmażeniu gofry należy odparować, aby zrobiły się chrupiące na zewnątrz. Najlepiej gofry odparowywać na kratce kuchennej.
- Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO 🙂