Gofry biszkoptowe to nic innego jak gofry z ciasta biszkoptowego. Smakują jak biszkopt tylko są chrupiące. Najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami.
Ostatnio postanowiłam sprawdzić jak będą smakować gofry zrobione z ciasta biszkoptowego. Smakują trochę jak ciastka-biszkopciki tylko są bardziej chrupiące. Można powiedzieć nawet, że trochę suche. Dlatego moim zdaniem najlepiej gofry biszkoptowe zjeść z bitą śmietaną lub np ulubionym jogurtem i owocami. Cukier w tym przepisie można zastąpić innym słodzikiem np. ksylitolem czy erytrolem. Jeśli lubicie biszkopty to te gofry są dla Was, jeśli nie zapraszam do wypróbowania innych gofrów, które znajdziecie na mojej stronie, a konkretnie tutaj.
Z poniższego przepisu wyszło mi 10 gofrów wielkości 9 cm x 15 cm.
Do wykonania gofrów biszkoptowych potrzebne będzie:
- 4 jajka – w temperaturze pokojowej
- 100 gramów mąki pszennej
- 40 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów cukru (3 łyżki)
- ulubione dodatki do gofrów: cukier puder, owoce, bita śmietana lub jogurt, sos do deserów
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Jajka wbić do miski – nie trzeba ich rozdzielać, ale muszą być w temperaturze pokojowej.
- Obie mąki wymieszać i przesiać przez sito.
- Mikserem ubić je na gęstą masę, dodając cukier. Ubijać tak długo aż nie będzie czuć kryształków cukru.
- Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny należy dodać mąkę. Należy ją dodać w dwóch-trzech turach. Najlepiej przez sito – dwukrotnie przesiana jest napowietrzona, a co za tym idzie puszysta i lekka. Dzięki temu ciasto wychodzi lżejsze i pulchniejsze.
- Dodaną mąkę należy wymieszać powoli i delikatnie łyżką lub szpatułą.
- Ciasto jest gotowe do smażenia.
- Gofrownicę przed pierwszym nałożeniem ciasta lekko natłuścić olejem lub masłem.
- Gofry po wyjęciu z gofrownicy są delikatne i miękkie, ale po odparowaniu na kratce robią się chrupiące.
- Najlepiej smakują ciepłe podane z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO 🙂