Kochani! Na pierwszy “ogień” chciałabym Wam zaprezentować drożdżowe rogaliki.
Długo szukałam przepisu na drożdżowe rogaliki, który będzie mi odpowiadał i w końcu się udało – samo ciasto nie jest słodkie i w związku z tym wachlarz nadzienia do tych rogalików jest bardzo szeroki: kostki czekolady, nutella, owoce (wiśnie, jabłka, borówki itd.), budyń, masa makowa, masa serowa lub konfitura. A może Wy macie jakieś inne pomysły? Dajcie znać w komentarzach 🙂 Ja najczęściej robię drożdżowe rogaliki z jabłkami.
Do wykonania rogalików potrzebne będzie:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dkg drożdży
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- W letnim mleku należy rozpuścić drożdże z 2 łyżkami cukru i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W kolejnym kroku należy rozpuścić tłuszcz i pozostawić do ostygnięcia.
- Jajka ubić z pozostałymi 2 łyżkami cukru.
- Do miski miksera wsypać mąkę, na nią wylać wyrośnięte drożdże oraz ubite jajka. Wyrobić końcówką typu hak.
- Na końcu dodać roztopiony tłuszcz. I ponownie dokładnie wyrobić.
- Wyrobione ciasto należy wstawić do lodówki do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie należy je wyłożyć na stolnicę opruszoną mąką. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5mm. Z rozwałkowanego ciasta należy wyciąć trójkąty. Ja za pierwszym razem wycinałam nożem, ale nie byłam zadowolona z końcowego efektu (no taka już moja natura, że musi być ładnie i perfekcyjnie 😉 ) i dlatego zakupiłam sobie wałek do wycinania rogali – taki:
Ciasto “potraktowane” wałkiem do rogali wygląda jak poniżej:
Na tak przygotowane ciasto należy nałożyć nadzienie. Jeśli chodzi o jabłka to może być mus. Ja zazwyczaj jabłko trę na tarce, na grubych oczkach, posypuję cynamonem i cukrem wanilinowym. Z trójkątów należy uformować rogale. Przed włożeniem do pieca rogale posmarować mlekiem. Z powyższej porcji wychodzi 16-18 rogali wycinanych wałkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO 🙂