Prosty i szybki do zrobienia deser dla milusińskich – domowy budyń dla dzieci ale i nie tylko.
Domowy budyń to jeden z pierwszych deserków jaki można zaproponować maluszkowi. Mój domowy budyń dla dzieci jest na mleku modyfikowanym. Dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia można użyć mleka krowiego (jeśli dziecko nie ma na nie alergii). Jeśli użyjemy mleka krowiego (lub innego roślinnego) deser z powodzeniem można spałaszować samemu. Przygotowanie takiego budyniu jest szybkie i proste, a dodatkową zaletą jest fakt, że wiemy z jakich pół produktów się składa 🙂
Do przygotowania porcji budyniu potrzebne będzie:
- 180 ml wody
- mleko modyfikowane
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- owoce, mus owocowy lub sok do polania budyniu
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mleka modyfikowanego nie powinno się gotować, ponieważ straci swoje wartości odżywcze, dlatego odpowiednią ilość miarek mleka na wybraną porcję wody (w moim przypadku 6 miarek) wymieszać z 30 ml wody. Mleko będzie dodawane na koniec, gdy całość trochę przestygnie.
- Z pozostałych 150 ml wody odlać 50 ml i w nich wymieszać żółtko oraz mąkę ziemniaczaną. 100 ml wody zagotować z masłem
- Do gotującej wody wlać wodę z żółtkiem i mąką, cały czas mieszać. Gotować przez 1-2 minuty, po czym zdjąć z ognia. Odstawić na chwilę do ostudzenia.
- Gdy budyń przestygnie (będzie ciepły, ale nie gorący) wlać wodę z mlekiem modyfikowanym i wymieszać.
- Podawać sam lub owocami odpowiednimi do wieku dziecka lub musem owocowym