Wraz z nastaniem ciepłych dni, jak grzyby po deszczu powstają miejsca proponujące coś dla ochłody – naturalne, tradycyjne lody.
A gdyby tak można było sobie w domu sprawić taką małą wytwórnię i w dowolnej chwili delektować się swoim ulubionym smakiem? Otóż można mieć domowe lody i nie trzeba mieć do tego maszyny do robienia lodów 🙂 Wystarczy mikser i zamrażalnik 🙂 Do zrobienia domowych lodów zainspirował mnie przepis ze strony Szalonookiej -> tutaj jej przepis . Lody wg Szalonookiej są na bazie śmietany, ja postanowiłam zrobić lody na bazie mleczka kokosowego. Użyłam dwóch puszek i podzieliłam na 3 części – powstały trzy smaki:
- truskawkowy
- raffaello
- kakaowy
Ale po kolei. Aby przygoptować domowe lody potrzebne będzie:
- mleczko kokosowe – 800 ml
- cukier puder
- dodatki – w moim przypadku: truskawki (250g), ciemne kakao, wiórki kokosowe, siekane migdały
- W pierwszej kolejności mleczko kokosowe wymieszać w celu połączenia wody z gęstą częścią. Najlepiej mleczko kupić 2-3 dni przed planowanym robieniem lodów. Należy je trzymać w lodówce i dzięki temu woda zgęstnieje
- Masę podzieliłam na 3 mniej więcej równe części 🙂 Do jednej dodałam 250g truskawek, które wcześniej zostały zblendowane. Całość posłodzić cukrem pudrem wg uznania
- Do kolejnej części mleczka kokosowego dodałam trzy łyżki wiórków kokosowych oraz 2 łyżki siekanych migdałów
- Do ostatniej części dodałam 2 łyżki ciemnego kakao i łyżkę cukru pudru
- Wszystkie smaki zostały przelane do zamykanych pojemników, które można przechowywać w zamrażarce. Pojemnik ze smakiem truskawkowym ma pojemność 0,7l, dwa pozostałe mają po 0,5l. Pojemniki najlepiej jak by były zamykane, aby lody nie przeszły zapachami z zamrażalki
- Po kilku godzinach możemy delektować się pysznymi domowymi lodami
Smacznego i pamiętajcie – jeśli chodzi o smaki i dodatki to “sky is the limit” 😀