Klasyk mawiał, że “życie jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz co Ci się trafi”. Chyba, że będzie to domowa czekolada, własnoręcznie zrobiona – wtedy doskonale wiecie co jest w środku 🙂
Domowa czekolada jest prosta w wykonaniu, można sobie pozwolić na nią będąc na diecie. Co prawda nie od razu całą, ale kawałek takiej domowej bez cukru, z ulubionymi dodatkami, mmmniam 🙂 Do zrobienia domowej czekolady potrzebne są trzy składniki: olej kokosowy, kakao, miód lub syrop klonowy plus ulubione dodatki. A tych jest mnóstwo: wszelkiego rodzaju orzechy, rodzynki, żurawina, mięta, suszone owoce, sól lub chili. Dzięki tym trzem podstawowym składnikom czekolada jest bez cukru, bez laktozy i bez glutenu 🙂
Do wykonania czekolady świetnie nadają się foremki do robienia lodu. Nie muszą być jakieś fantazyjne – zwykłe kostki się nadadzą. Jeśli nie macie żadnych foremek do lodu wystarczy jakaś mała blaszka lub pojemnik – ważne żeby zmieściły się w zamrażalniku.
Do wykonania domowej czekolady potrzebne będzie:
- 3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- miód lub syrop klonowy do posłodzenia wg uznania
- dodatki – u mnie garść orzechów laskowych i łyżka wiórków kokosowychJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Olej roztopić, nie gotować. Jeśli nie jesteście “pokłóceni” z laktozą można użyć masła.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni, tak żeby popękały łupinki, a później za pomocą ręcznika kuchennego pocierać – łupinki łatwo odejdą od orzechów – pisałam też o tym przy okazji domowej nutelli – tutaj.
- Orzechy posiekać nożem na dowolne kawałki.
- Do oleju dodać kakao oraz słodziwo wg uznania.
- Wylać do foremek, posypać dodatkami
- Odstawić na 2 godziny do zamrażarki, aby czekolada mogła zastygnąć
Po dwóch godzinach możemy cieszyć się swoją, własnoręcznie zrobioną czekoladą 🙂 Oprócz zaspokojenia swojej chęci “na coś słodkiego” taka domowa czekolada świetnie nadaje się jako słodki upominek z okazji świąt, urodzin czy walentynek
Czekoladę należy przechowywać w lodówce.