Ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami to ciastka z mojego ulubionego serialu “Przyjaciele”. Ciastka wystąpiły w S07E03.
Monica chciała w ramach prezentu zaręczynowego otrzymać przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady od Phoebe (przepis należał do nieżyjącej babcki Phoebe, a konkretnie to do prababki z Francji Nestle Toulouse 🙂 ). Monica chciała być mamą, która piecze najlepsze ciasteczka. W serialu okazało się, że najlepsze ciastka są z “gotowca”. Dzięki poniższemu przepisowi możecie się przekonać, że nie gotowce a zrobione samemu są na prawdę smaczne 🙂
Na stronie możecie znaleźć podobny przepis, ale z mąki krupczatki (przepis znajdziecie tutaj ). Wspomniane przeze mnie ciastka są bardziej kruche. Te z przepisu poniżej po ostudzeniu są miękkie w środku. Z poniższego przepisu wychodzi około 30 sztuk ciastek.
Do wykonania ciastek potrzebne będzie:
- 230 gramów miękkiego masła
- 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 gorzkie czekolady lub kropelki czekoladowe
- 100 gramów orzechów laskowych
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Czekoladę posiekać nożem.
- Jeśli orzechy są w łupinkach należy je uprażyć na suchej rozgrzanej patelni, aż skórki zaczną pękać. Orzechy wysypać na ściereczkę lub ręcznik kuchenny i pocierać – łupinki pięknie będą odchodzić. Należy je usunąć, żeby w ciastkach nie było gorzkiego posmaku. Orzechy posiekać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, stopniowo dodać oba cukry.
- Do masy dodawać pojedynczo jajka, cały czas ucierając masę.
- Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Masę ucierać do momentu aż nie będzie czuć kryształków cukru.
- Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do maślanej masy. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać (na najniższych obrotach miksera).
- Do ciasta dodać czekoladę oraz orzechy i wymieszać łyżką.
- Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształty nie muszą być idealnie okrągłe.
- Ciastka piec w piecu nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
- Po wyjęciu ciastka ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
- Jak dla mnie najlepiej smakują następnego dnia po upieczeniu 🙂
SMACZNEGO