Dzisiaj moja propozycja dotyczy leniwego śniadania lub podwieczorku. Ostatnio testowałam różne przepisy na puszyste racuszki, ale jakoś żadne nie skradły mojego serca. Pewnego dnia oglądałam jeden z odcinków “Okrasa łamie przepisy” i tam pojawił się ten właśnie przepis na chrupiące racuchy z jabłkami. Są rewelacyjne 🙂
Chrupiące racuchy z jabłkami są proste i szybkie w wykonaniu, w zasadzie nie potrzeba miksera – wystarczy rózga kuchenna. Racuszki idealnie nadają się na leniwe, weekendowe śniadanie. Można je zjeść z ulubioną konfiturą, jogurtem lub tylko posypać cukrem pudrem. Dzięki dodaniu roztopionego masła racuchy z zewnątrz są chrupiące, a w środku są idealnie pulchne. Do tego kruche jabłka 🙂
Na chrupiące racuchy z jabłkami potrzebne będzie:
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 gramów masła
- 150 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- olej do smażeniaJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło roztopić i zostawić do ostudzenia.
- Jabłka obrać i pokroić w nieregularne plasterki i polać sokiem z limonki lub cytryny. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją.
- Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić delikatnie blenderem lub rózgą kuchenną
- Do jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodać mleko, przestudzone masło i dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać jogurt oraz pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać
- Racuchy smażyć na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Ciasto nakładać łyżką lub chochelką i uformować racuszki. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
- Po usmażeniu zajadać z ulubionymi dodatkami 🙂
Podsumowanie
Przepis
Chrupiące racuchy z jabłkami
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
2 Review(s) Based on