Były babeczki z kaszy manny ( tutaj ), były racuchy z płatków owsianych ( tutaj ), więc dzisiaj postanowiłam połączyć pomysł na babeczki z przepisem na racuchy i upiekłam dla mojego synka chlebek owsiano-bananowy.
Chlebek owsiano-bananowy jest dość ciężki, ale dzięki bananom jest zarazem wilgotny. Przekąska podana w takiej formie to zawsze jakaś odmiana dla owsianki czy innej kaszki jedzonej łyżeczką. Tym bardziej, że w takiej formie można jeść ręką, a przecież wtedy jest najlepsza zabawa 🙂 Jeśli do pieczenia użyjecie foremek od muffinek będziecie mieć babeczki, które możecie dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły lub możecie zabrać ze sobą do pracy. Ja do pieczenia użyłam foremki na małą babkę i wyszło coś na wzór chlebka. Foremka ma wymiary 18cm x 8cm i 6,5cm wysokości
Do upieczenia tej wielkości chlebka potrzebne będzie:
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 płaskie łyżki mąki
- banan
- mały jogurt naturalny
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Płatki owsiane zalać odrobiną gorącej wody żeby zmiękły. W tym czasie rozgnieść banana widelcem i rozbełtać jajko.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać za pomocą łyżki lub miksera.
- Ciasto przełożyć do formy
- Jeśli używacie foremek do muffinek ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremki.
- Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości foremki – trzeba kontrolować, najlepiej patyczkiem 😉
- Po upieczeniu odstawić do wystudzenia
Smacznego 😀
Tak, zwykła pszenna.
A jaka mąka? Pszenna?