Drożdżowe bułeczki cynamonowe zawinięte w ślimaki. Słodkie, mięciutkie i obłędnie pachnące cynamonem. Idealnie nadają się na podwieczorek, do popołudniowej do kawy i na drugie śniadanie.
Bułeczki cynamonowe znane na całym świecie np. w USA są znane jako ciannamon rolls, polane są polewą z kremowego serka. Natomiast w Skandynawii znane są jako kanelbullar i tutaj posypane są perłowym cukrem. Ja moją wersję polałam polewą zrobioną z cukru pudru i soku z cytryny.
Do wykonania tych aromatycznych bułeczek możecie użyć zarówno drożdży świeżych jak i suchych, pamiętając o przeliczniku -> 7-8 gramów suchych drożdży (paczka) = 25 gramów drożdży świeżych (dla przypomnienia – kostka ma 100 gramów). Ja użyłam świeżych. Z poniższego przepisu wychodzi około 24-26 ślimaczków.
Aby wykonać bułeczki cynamonowe potrzebne będzie:
- 450 gramów mąki
- 150 ml mleka
- 30 gramów świeżych drożdży
- 120 gramów masła
- 2 całe jajka
- 4 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
- trochę mleka do posmarowania bułek przed włożeniem do pieca
- cukier puder i sok z cytrynu do wykonania polewy
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- W pierwszej kolejności należy zrobić zaczyn. W tym celu mleko podgrzać z 2 łyżkami cukru – mleko ma być ciepłe nie gorące. Do mleka z cukrem dodać pokruszone drożdże i odstawić, aby drożdże zaczęły pracować.
- Pozostałe 2 łyżki wymieszać z cynamonem.
- Masło roztopić, odstawić do wystudzenia.
- Mąkę, jajka, sól, drożdżowy zaczyn umieścić w misie miksera, dodać 3/4 masła – resztę należy zostawić do posmarowania ciasta – o tym w późniejszych krokach.
- Całość wyrobić końcówką do ciast drożdżowych na gładkie ciasto.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Gdy ciasto rośnie należy przygotować sobie blaszkę do pieczenia lub dwie w zależności od jej wielkości – wyłoży spód papierem do pieczenia.
- Piec nagrzać do temperatury 200 stopni.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Takie ciasto posmarować masłem, o którym pisałam w kroku 4 i posypać połową mieszanki cynamonu z cukrem.
- Ciasto należy zawinąć w roladę i pokroić na 2-3 cm kawałki. Z drugą połową ciasta postąpić identycznie.
- Ślimaczki poukładać na blachę – można użyć blachy do muffinek i każdego ślimaka ułożyć osobno. Wtedy każde wgłębienie należy wysmarować masłem lub użyć papilotek do muffinek.
- Tak przygotowane blaszki z bułeczkami należy odstawić na około 20-30 minut, aby ciasto jeszcze podrosło.
- Bułeczki cynamonowe przed włożeniem do pieca posmarować mlekiem.
- Piec w temperaturze 200 stopni (grzałka góra-dół) przez około 20 minut.
- Po wystudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😀