Błyskawiczne mini pączki z serka homogenizowanego są bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Cała praca łącznie ze smażeniem nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Błyskawiczne mini pączki są delikatne, waniliowe i bardzo pyszne. Dużym plusem jest fakt, że podczas smażenia nie “piją” one tyle tłuszczu co zwykłe pączki (a przynajmniej tego nie czuć 😉 ). Żeby cieszyć się smakiem tych pączusiów wystarczą 4 składniki i niecałe 30 minut. Nie potrzebujecie do tego miksera – wystarczy rózga kuchenna lub inne “mieszadełko”. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Po prostu mieszamy wszystko i można od razu smażyć.
Do wykonania około 20 sztuk pączków potrzebne będzie:
- 300 gramów waniliowego serka homogenizowanego*
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 0,5 l oleju do smażenia
- opcjonalnie: cukier kryształ i cynamon do posypania
- *można użyć twarogu, ale musi być bardzo dobrze zmielony i wtedy należy dodać wanilię oraz cukierJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Jajka dokładnie wymieszać z serkiem na gładką masę.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i rózgą kuchenną wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta
- Na patelni rozgrzać olej (do temperatury około 175 stopni).
- Cukier wymieszać z cynamonem (na 5 łyżeczek cukru użyłam 1/4 łyżeczki cynamonu).
- Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki co jakiś czas należy zamoczyć łyżkę w odrobinie oleju (nie tego z patelni 😉 ).
- Pączki piec z każdej strony, aż się zarumienią. Wyjąć i odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
- Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze (może być sam cukier kryształ). Jeśli preferujecie cukier puder to nim należy obsypać ostudzone pączki
Podsumowanie
Przepis
Błyskawiczne mini pączki
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
1 Review(s) Based on