Babka marmurkowa na maślance jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jest to wilgotne, waniliowo-kakaowe ciasto do zrobienia od święta i na co dzień.
Klasyczna babka marmurkowa to ciasto ucierane, moja propozycja to ciasto, które zrobicie za pomocą łyżki w kilka minut. Przepis jest na foremkę o pojemności 2,5l – 3l. Jeśli chcecie upiec tą babkę w keksówce o wymiarach około 30cm x 10cm to zmniejszcie wszystkie składniki o połowę. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania babki marmurkowej na maślance potrzebne będzie:
- 400 gramów maślanki
- 700 gramów mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (można dać 2 łyżeczki proszku i 1 łyżeczkę sody)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki ciemnego kakao + 3 łyżki maślanki do ciemnej części ciasta
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec nagrzać do temperatury 175 stopni, grzałka góra-dół.
- Formę do babki wysmarować masłem i posypać kaszą manną lub bułką tartą. Dzięki temu po upieczeniu łatwiej ciasto wyjdzie z formy.
- Suche składniki – oprócz kakao – wymieszać w jednej misce.
- Mokre składniki – oprócz 3 łyżek maślanki – wymieszać w drugiej misce.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej
- Ciasto należy mieszać tylko do połączenia składników.
- Ciasto będzie dość zwarte, nie lejące. Takie ma być.
- Połowę ciasta przełożyć do innej miski.
- Do tego przełożonego ciasta dodać kakao oraz odłożoną maślankę. Ciasto wymieszać.
- Ciasto wykładać łyżką do formy na zmianę, raz jasną część, raz kakaową.
- Na koniec można ciasto przemieszać wykałaczką już w formie.
- Ciasto piec przez 50 minut, w temperaturze 175 stopni. Grzałka góra-dół.
- Babkę pieczemy do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i odstawić do przestudzenia.
- Po przestudzeniu babkę można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO!