Babka kokosowa zaprezentowana dzisiaj przeze mnie jest pyszna i pełna wiórków kokosowych.
Przepis na tą babkę znalazłam w jednej z książek kucharskich u mojej mamy. Wydała mi się ciekawym pomysłem, a że lubię kokos to postanowiłam sprawdzić. Babka kokosowa należy do ciast ciężkich i wilgotnych, ale taki jej urok. Wielbiciele kokosa będą jednak zadowoleni 🙂
W oryginalnym przepisie było 200 gramów cukru. Wydawało mi się za dużo i zmniejszyłam o połowę. To była bardzo dobra decyzja 🙂 Babka nie jest przesadnie słodka, a wiórki też mają swoją słodycz. Do poniższego przepisu użyłam foremki o średnicy około 25 cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania babki kokosowej potrzebne będzie:
- 200 gramów masła
- 4 jajka
- 100 gramów mąki tortowej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 gramów cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 150 gramów wiórków kokosowych
- pół tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady do dekoracjiJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło roztopić.
- Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do jednego naczynia.
- Jajka ubić na najwyższych obrotach miksera przez około 2 minuty po czy partiami dodawać cukier z cukrem wanilinowym
- Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli po łyżce dodawać przesianą mąkę z proszkiem.
- Do ciasta dodać wiórki kokosowe, a na koniec powoli dolewać ciepłe masło.
- Całość dokładnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
- Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej foremki. Jeśli jest ona silikonowa z wąskimi wyżłobieniami (tak jak moja) warto lekko przesmarować ją olejem. Jeśli forma jest tradycyjna, metalowa należy ją wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną lub bułką tartą. Moja foremka ma średnicę 24 cm.
- Babkę piec w temperaturze 170 stopni przez 55 minut
- Po upieczeniu babkę odstawić do ostudzenia. Po wystudzeniu babkę udekorować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi