“A long time ago in a galaxy far far away…”
Dzisiaj z okazji Międzynarodowego Dnia Gwiezdnych Wojen (May the 4th 😉 ) coś dla fanów sagi – babka cynamonowa w kształcie głowy Dartha Vadera.
Babka cynamonowa sama w sobie nie ma nic wspólnego z filmem także można je robić na co dzień i od święta w dowolnym kształcie 😉 Babka jest lekka, pachnąca cynamonem, idealna do kawy. Moim zdaniem najlepsza jest dzień po upieczeniu 🙂 Oczywiście należy ją trzymać szczelnie zamkniętą, żeby nie wyschła. Babka, dzięki cynamonowi mi osobiście kojarzy się trochę z Bożym Narodzeniem. Dlatego jeśli chcecie podać na świąteczny stół coś innego ta babka się nadaje. Możecie zmniejszyć ilość cynamonu, a zamiast niego dodać przyprawę do piernika. Otrzymacie ciasto pachnące jak piernik ale miękkie i lekkie jak babka. Poniższy przepis jest na formę o średnicy 24cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania babki cynamonowej potrzebne będzie:
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 50 gramów masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cynamonu*
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
*Jeśli zmienicie 1 łyżeczkę cynamonu na 1 łyżeczkę przyprawy do piernika babka będzie idealna na Boże Narodzenie 🙂
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
Ja postanowiłam dzisiaj babkę upiec w formie głowy Vadera
- Mleko, cukier i masło należy roztopić, zagotować i ostudzić
- Pozostałe składniki wymieszać mikserem
- Dodać ostudzone masło z mlekiem i cukrem. Na końcu dodać jogurt
- Ciasto piec przez 45-50 minut w temperaturze 160-170 stopni
Po upieczeniu należy odstawić do ostygnięcia
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.