Jakiś czas temu robiłam babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i wafelkami Kinder Bueno. Koniec wakacji wydaje się dobrym pomysłem na pokazanie Wam tego przepisu. Możecie upiec je na osłodzenie Waszym dzieciom nowego roku szkolnego 🙂
Pomysł na babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym podpatrzyłam na stronie //ciastkozercy.pl, a konkretnie tutaj. Trochę zmodyfikowałam przepis na babeczki, a krem zrobiłam z mascarpone, bitej śmietany i czekolady. Babeczki są miękkie i mocno kakaowe, w połączeniu z kremem i wafelkiem tworzą idealny deser na poprawę humoru 🙂 Doskonale się też sprawdzą na imprezę urodzinową dla dzieci. Przedstawiony przeze mnie przepis jest na 12 sztuk babeczek. Same babeczki robi się szybko – razem z pieczeniem około 40 minut. Krem również nie należy do trudnych.
Do zrobienia babeczek czekoladowych z kremem czekoladowym potrzebne będzie:
Babeczki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2,5 łyżki kakao
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oliwy
- 1 szklanka mleka
Krem czekoladowy:
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 gramów serka mascarpone
- gorzka czekolada
- 2 łyżki cukru pudru
- do dekoracji – 3 batoniki Kinder BuenoJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni.
- Suche składniki na babeczki wymieszać w osobnej misce, mokre w osobnej.
- Jedne i drugie wymieszać rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy. Nie należy mieszać zbyt długo ponieważ babeczki po upieczeniu będą w środku zbite.
- Ciasto przełożyć łyżką do papilotek. Ciasto powinno sięgać do około 1 cm od brzegu.
- Babeczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
- Zostawić do wystygnięcia
- Nad kąpielą wodną roztopić czekoladę. Należy pamiętać, aby woda się nie gotowała, a naczynie z czekoladą jej nie dotykało. Czekoladę zostawić do przestudzenia.
- Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę
- Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy serowo-czekoladowej. Delikatnie wymieszać.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Ja użyłam jednej z tylek rosyjskich – kulę do robienia falban
- Wafelki Kinder Bueno przeciąć na pół i udekorować babeczki.
- Trzymać w lodówce.