Wilgotne, mega czekoladowe z kosteczkami ulubionej czekolady 🙂 Babeczki czekoladowe, bo to o nich dzisiaj będzie sprawdzają się na każdą okazję.
Babeczki czekoladowe są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dzięki użyciu ulubionej czekolady smakują dokładnie tak jak chcemy. Ja te babeczki zawsze robię z czekolady Goplana. Dla mnie nie ma lepszej 🙂 Z podanego przepisu wychodzi 10-12 babeczek w zależności od wielkości użytych foremek. Babeczki możecie udekorować kremem lub konfiturą. Ja lubię cieszyć się ich smakiem bez dodatków. Babeczki czekoladowe robi się naprawdę szybko – już po 40 minutach (z czego najdłużej zajmuje studzenie 😉 ) możecie się cieszyć ciastkiem o smaku swojej ulubionej czekolady.
Do wykonania porcji babeczek potrzebne będzie:
- 150 gramów czekolady (ja biorę 1 gorzką i pół mlecznej Goplany)
- 100 gramów masła
- 15 gramów cukru pudru (zleży od tego ile użyjecie gorzkiej czekolady, ile mlecznej)
- 15 gramów mąki
- 4 jajka
- tabliczka ulubionej czekolady połamanej na kostki (ja użyłam mlecznej Goplany)Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło i czekoladę (te 150g) roztopić w garnuszku, dodać cukier. Nie gotować.
- Czekoladę odstawić do ostudzenia najlepiej do miski z zimną wodą.
- Ostudzoną czekoladę przelać do naczynia w którym można miksować, dodać mąkę i miksując dodawać pojedynczo jajka
- Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 ich wysokości i powkładać kosteczki ulubionej czekolady
- Babeczki czekoladowe piec przez 9-10 minut w temperaturze 220 stopni.
- Przed podaniem babeczki posypać cukrem pudrem.