Owoce pod kruszonką to pyszny, prosty deser, który można przygotować w kilka chwil. Nie potrzeba do jego wykonania ani wielkich umiejętności, ani wyszukanych sprzętów kuchennych.
Plusem jest również czas przygotowania – jeśli goście dzwonią, że już jadą, to owoce pod złocistą, chrupiącą kruszonka są idealnym rozwiązaniem – całość przygotujecie w niecałą godzinę. Owoce pod kruszonką najlepiej smakują podane na ciepło, w sezonie letnim z lodami, natomiast jesienią jedzone na ciepło z filiżanką herbaty lub kawy 🙂
Celowo dzisiejszy post nosi nazwę “owoce pod kruszoną”, a nie “jabłka pod kruszonką”, ponieważ możecie użyć dowolnych owoców sezonowych lub mrożonych do tego deseru. Ja użyłam jabłek, ale świetnie nadają się: śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele, jagody, czereśnie, truskawki, jeżyny, maliny czy agrest – kto co lubi 🙂 Owoce oczywiście można ze sobą mieszać wg gustu i uznania. Jeśli użyjecie kwaśnych owoców należy je lekko dosłodzić lub wymieszać ze słodkimi. Prawda, że proste? A Wy jakie owoce na ciepło pod chrupiącą kruszonką byście zjedli?
Do przygotowania owoców pod kruszoną potrzebne będzie (ja użyłam foremki 18cm x 18cm):
- 4 średnie jabłka (lub inne owoce) – moje jabłka były bardzo słodkie, dlatego nie używałam już cukru
- cynamon
- cukier wanilinowy
- kruszonka (klik) – na użytą przeze mnie foremkę zrobiłam kruszonkę z 60 gramów masłaJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Kruszonkę wykonać zgodnie z przepisem -> tutaj
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym (wg uznania)
- Owoce przykryć kruszoną
- Piec w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut aż kruszonka się zarumieni
Podawać na ciepło 🙂 SMACZNEGO 😀