Najlepsze gofry są złote, lekkie i chrupiące. Kojarzą się z wakacjami nad morzem.
Czy ktoś wyobraża sobie wakacje bez gofrów? Wakacje nad morzem czy jeziorem, słońce, długie spacery i gofry po drodze 🙂 Gofry idealnie smakują z letnimi lub jesiennymi owocami. Perfekcyjne ciasto na gofry powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego (dzięki temu będą chrupiące). Drugą “tajemnicą” złocistych i chrupiących gofrów jest przygotowanie białka z jajka osobno i dodanie na końcu do ciasta. Oczywiście dobra gofrownica też im nie zaszkodzi 😉
Świetnie sprawdzają się jako deser, podwieczorek lub leniwe weekendowe śniadanie. Ciasto możecie podzielić na pół i do drugiej części dodać łyżeczkę kakao. Nalewając ciasto na zmianę będziecie mieć łaciate gofry.
Do przygotowania 8 sztuk gofrów potrzebne będzie:
- 250 ml mleka
- 250 gramów mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka cukru
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- ulubione owoce, cukier puder, śmietana, ulubiony dżem – u mnie jabłka z cynamonem, borówki, maliny oraz bita śmietana
- Białko oddzielić od żółtka.
- Do żółtka dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę
- Dodać białko do masy i delikatnie wymieszać.
- Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną gofrownicę posmarowaną olejem.
- Smażyć 3-4 minuty do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu odstawić na chwilę do ostudzenia.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
[…] Gofry twarogowe są świetnym pomysłem na pyszne drugie śniadanie czy podwieczorek zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Można je podać z odrobiną cukru pudru, z musem owocowym, ze świeżymi owocami czy z jogurtem naturalnym. Mąkę w tym przepisie możecie z powodzeniem zastąpić mąką pełnoziarnistą. Na stronie znajdziecie też przepis na klasyczne gofry. […]