Sezon truskawkowy w pełni, dlatego trzeba to wykorzystać 🙂 Dzisiaj tarta z truskawkami i domowym budyniem.
Tarta z truskawkami jest na małe co nieco. Jesteśmy u progu sezonu owocowego, więc możecie wykorzystać inne owoce, np. maliny, borówki, jagody, poziomki lub porzeczki. Dużym plusem jest spora ilość owoców i niewielka (jak na deser) ilość cukru 🙂
Tarta z truskawkami jest szybka i prosta w przygotowaniu i nie potrzeba do jej wykonania miksera 😉 Przepis jest na formę o średnicy 25-26cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Na spód do tarty potrzebne będzie:
- 200 gramów mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
- 120 gramów masła
- 1 jajko
- 1 łyżka słodkiej śmietany 18%
Do wykonania budyniu potrzebne będzie:
- 750 ml mleka
- 2 płaskie łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz kilka kropel esencji waniliowej lub zamiast cukru i esencji ziarenka z 1 laski wanilii
- owoce do przystrojenia – 1/2 kg truskawek, liście mięty do dekoracji
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Wszystkie składniki na spód do tarty należy zagnieść, uformować kulkę, zawinąć w folię lub woreczek foliowy i odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasta nie ugniatamy zbyt długo, ponieważ kruche ciasto nie lubi ciepła rąk.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę, wyrównać brzegi i zrobić dziurki widelcem. Dzięki temu ciasto ma szansę odparować i będzie kruche
- Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać groch, ryż lub ceramiczne kulki do tzw. “pieczenia na ślepo”. Obciążniki sprawią, że ciasto nie urośnie, a brzegi nie opadną.
- Tak przygotowaną formę włożyć do piekarnika nagrzanego na 175 stopni na 15 minut.
- Po 15 minutach zdjąć papier z obciążeniem i piec przez kolejne 25-30 minut aż ciasto się zarumieni.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu przełożyć na talerz lub paterę.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu: 2/3 mleka zagotować z cukrem i wanilią. Pozostałą ilość mleka dokładnie wymieszać z jedną i drugą mąką.
- Gdy mleko się zagotuje wlać to z mąką cały czas mieszając. Zagotować 1-2 minuty na małym ogniu.
- ***Jeśli nie chcecie robić budyniu sami możecie użyć takiego z torebki. Na 750ml mleka potrzebne będą 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru. Wanilia i cukier bez zmian.***
- Budyń powinien być dość gęsty. Gorący wylać na spód
- Całość udekorować owocami – w moim wydaniu połówkami truskawek
Podsumowanie
Przepis
Tarta truskawkowa
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity