Babka gotowana jest przepyszna i po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowuje się ją w specjalnej formie z przykrywką. Całość gotuje się w garnku.
Na mojej stronie jest już jeden przepis na babkę gotowaną (możecie ją znaleźć tutaj ). Różnica między nimi jest taka, że w tej pierwszej uciera się masło z cukrem, później dodaje żółtka, natomiast w tej, którą przedstawię poniżej żółtka uciera się z cukrem, a później dodaje się roztopione, zimne masło. Ostatecznie w smaku i konsystencji się nie różnią. Różnica jest tylko w sposobie przygotowania ciasta. Babka gotowana jest tak smaczna, że szkoda ją robić tylko raz w roku na Wielkanoc. Zdecydowanie nadaje się na każdą okazję. Do jej wykonania potrzebna jest specjalna foremka z pokrywką do babki gotowanej.
Do przygotowania babki gotowanej potrzebne będzie:
- 6 jajek
- 250 gramów masła
- 100 gramów cukru – najlepiej drobnego do wypieków
- 140 gramów mąki pszennej
- 160 gramów mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 kropli olejku arakowego
- 1 łyżka spirytusu – opcjonalnie
- do dekoracji: cukier puder i kakao
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło roztopić i pozostawić do przestudzenia.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, tak żeby nie było czuć kryształków cukru.
- Gdy cukier będzie już utarty wolnym strumieniem dodawać przestudzone masło.
- Do ciasta dodać przesiane przez sito obie mąki z proszkiem do pieczenia.
- Po wymieszaniu mąki dodać olejek oraz spirytus.
- Zanim dodamy białka należy przygotować formę – należy wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą lub kaszą manną – żeby babka ładnie odeszła od formy i się nie urwała.
- Do garnka, do którego mieści się forma nalać wody – tak żeby sięgała do 1/3 wysokości formy.
- Wodę w garnku zagotować i trzymać na “małym ogniu”
- Na sam koniec dodać ubite białka – całość wymieszać szpatułą.
- Ciasto przelać do formy. Foremkę zamknąć i włożyć do garnka do gotującej wody.
- Babkę gotować przez 1,5 godziny na małym ogniu.
- Po upływie 1,5 godziny babkę wyjąć z formy i pozostawić do przestudzenia.
- Przestudzoną babkę polać lukrem, roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Ja robię lukier z dodatkiem kakao – 4 łyżki cukru pudru + 2 płaskie łyżki ciemnego kakao + odrobina gorącej wody. Całość dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i polać babkę.
SMACZNEGO!