Ryż na mleku to zdecydowanie smak dzieciństwa i wakacji u babci. Prosty deser w moim przypadku zawsze podawany z jabłkami i cynamonem.
Ryż na mleku może być świetnym zamiennikiem dla śniadania, drugiego śniadania czy podwieczorku. Można go podawać z jabłkiem (surowym, uprażonym na patelni lub z musem) i cynamonem, z rodzynkami, z innymi musami lub zmiksowanymi owocowymi. Zamiast cukru można dodać inne słodziwo. Również mleko można zamienić na napój roślinny.
Do tego dania najlepiej wybrać taki ryż, który po ugotowaniu będzie miał mazistą konsystencję np. do risotto lub zwykły długoziarnisty – ja wzięłam taki jaki akurat był w domu 🙂 Z poniższego przepisu wyjdzie ryżu na 4 takie porcje jak są na zdjęciu.
Do wykonania ryżu na mleku potrzebne będzie:
- szklanka ryżu – wzięłam dwa woreczki
- 750-1000 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka masła
- wanilia – opcjonalnie do dodania smaku – może być cukier waniliowy
- 2 jabłka
- cynamon
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Szklankę mleka i szklankę ryżu wlać do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, nasiona wanilii oraz masło.
- Mleko doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Mleko z ryżem ma się delikatnie gotować.
- Ryż zacznie pęcznieć, gdy płyn wyparuje dodać kolejną szklankę mleka. Co jakiś czas należy ryż mieszać, aby się nie przypalił.
- Gotować aż ryż zmięknie, w razie potrzeby dolewać po szklance mleka.
- Gdy ryż zmięknie można podawać. Należy pamiętać, aby co chwilę ryż mieszać.
- Podawać można tak jak pisałam na wstępie z ulubionymi owocami lub musami owocowymi.
SMACZNEGO 🙂