Ciastka Gęsie łapki to ciastka twarogowe. Są chrupiące, delikatne, do tego proste i szybkie w wykonaniu. Swoją strukturą przypominają ciasto francuskie.
Ciastka gęsie łapki są niezasłodkie, ponieważ samo ciasto nie zawiera cukru. Jest on tylko na wierzchu, tworząc chrupiącą skorupkę. Doskonale pasują do popołudniowej kawy lub jako przekąska do ulubionego serialu 🙂
Do wykonania tych ciastek możecie użyć żółtek, które zostały Wam z robienia bezy. Jeśli natomiast robicie te ciastka to możecie sobie zostawić białka, zamrozić i mieć właśnie do wykonania bezy 🙂
Z poniższego przepisu wychodzi około 50 sztuk ciastek wycinanych szklanką.
Do wykonania ciasteczek Gęsie łapki potrzebne będzie:
- 200 gramów twarogu
- 2 szklanki mąki
- 200 gramów zimnego masła
- 2 żółtka
- dodatkowo: jedno jajko do posmarowania ciastek + cukier do posypania
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozetrzeć widelcem.
- Mąkę wysypać na stolnicę, masło dodać w kawałkach, dodać ser i żółtka.
- Całość posiekać nożem, po czym ręcznie zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej masy.
- Piec nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na stolnicy i szklanką powycinać kółka.
- Każde z kółek należy złożyć na pół i jeszcze raz na pół – jak pokazują poniższe zdjęcia.
- Ciastka odłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę.
- Całe jajko rozbełtać w misce i takim jajkiem posmarować wierzch każdego ciasta. Na to posypać cukier.
- Ciastka piec w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół przez około 18-20 minut.
- Po wyjęciu z pieca zostawić do przestudzenia.
- Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
SMACZNEGO 🙂