Sernik na piernikowym spodzie to pyszne ciasto, rozpływające się w ustach. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że ciasto idealnie nadaje się na święta Bożego Narodzenia.
Sernik na piernikowym spodzie jest puszysty, lekki i po prostu rozpływa się w ustach. Oczywiście można go piec nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Pomijając przyprawę korzenną otrzymamy sernik na kakaowym spodzie, a pomijając kakao mamy sernik na jasnym, kruchym spodzie.
Podany przepis jest na tortownicę o średnicy 28cm. Jeśli chcecie zrobić sernik na blaszkę o wymiarach około 36cm x 26cm składniki na spód pozostają bez zmian (spód będzie cieńszy, chyba że ma go być więcej to wtedy sobie zwiększacie ilości), natomiast składniki na masę serową należy zwiększyć o połowę, czyli sera 1,5kg, jajek 12szt, masła 3/4 kostki itp. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Aby wykonać sernik na piernikowym spodzie potrzebne będzie:
Spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 gramów miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru – najlepiej się sprawdzi drobny cukier przeznaczony do wypieków
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub sera z wiaderka (bez dodatków)
- 1 szklanka cukru – najlepiej drobnego do wypieków
- 125 gramów miękkiego masła
- 1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka kaszki manny
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna (sok + skórka)
- opcjonalnie: czekolada + słodka śmietana do wykonania polewy
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
Sernik na piernikowym spodzie – wykonanie:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół.
- W pierwszej kolejności należy wykonać ciasto na spód. W tym celu miękkie masło utrzeć z cukrem, tak aby cukier nie był wyczuwalny.
- Nie przerywając wyrabiania dodać pojedynczo jajka.
- Na sam koniec dodać mąkę z proszkiem, przyprawą korzenną i kakao.
- Całość dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy.
- Ciasto wyłożyć na formę i odstawić.
- Czas na masę serową. Białka oddzielić od żółtek.
- Miękkie masło zacząć ucierać z cukrem.
- Kontynuując ucieranie dodawać po jednym żółtku.
- Gdy cukier będzie lewo wyczuwalny dodać składniki sypkie.
- W między czasie dokładnie umyć cytrynę, skórkę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach i wycisnąć sok z cytryny.
- Do powstałej masy łyżka po łyżce cały czas miksując dodawać twaróg.
- Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić.
- Białka z jajek ubić na sztywno.
- Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułą, mieszając od dna do góry.
- Ciasto wyłożyć na spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. Jeśli przed upływem czasu góra będzie się mocno przypiekała należy sernik przykryć folią aluminiową. Dzięki temu całość się upiecze, a góra sernika nie będzie spalona.
- Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić zamknięte drzwiczki przez około 30 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić ciasto razem z piekarnikiem. Dzięki temu sernik nie opadnie lub opadnie nieznacznie.
- Po ostudzeniu ciasto można polać roztopioną nad kąpielą wodną czekoladą. Ja dałam jedynie 2 łyżki śmietanki, ponieważ chciałam, aby polewa zastygła i czekolada zrobiła się chrupiąca. Jeśli ma być miękka to trzeba dodać więcej śmietanki.
SMACZNEGO 😀
Dziękuję Mam nadzieję, że nie tylko sernik zyska Pani aprobatę.
To coś dla mnie. Dwa w jednym.
Fajna stronka.
Pozdrawiam