Dzisiaj przepis na domowe lody na śmietanie i mleczku skondensowanym. Robi się je prosto i bez maszynki do lodów co jest ich niebywałym plusem. Do wykonania tych lodów potrzeba tylko 3 składników. Przepis jest idealny na upalne dni.
Na mojej stronie już jest jeden przepis na domowe lody z mleczka kokosowego. Możecie go znaleźć pod adresem: http://misiowamamaasia.pl/domowe-lody/
Inspiracją były przepisy z bloga Ania Gotuje – http://www.aniagotuje.pl gdzie możecie znaleźć wiele przepisów na lody o rozmaitych smakach. Ja poniżej zrobiłam 3 smaki lodów: waniliowe, kawowe i gorzka czekolada.
Z podanych poniżej ilości wyszło mi każdego smaku około 1000 ml gotowych lodów.
Aby wykonać lody na śmietanie potrzebne będzie:
- 1200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% – na każdy smak przypada 400 ml
- 1060 gramów (2 puszki) mleczka skondensowanego – na każdy smak przypada około 350g
- dodatki smakowe, w moim przypadku był to aromat waniliowy w płynie, kawa inka – 4 łyżki (może być kawa rozpuszczalna, ale w moim przypadku lody miały być dla dzieci) oraz gorzka czekolada 150-200 g w zależności jak bardzo intensywne lody chcemy
- Śmietanę i mleko rozdzielamy na 3 równe porcje
- Porcję na lody waniliowe zostawiamy, resztę należy odłożyć do lodówki.
- Wszystkie składniki: śmietanę, mleczko i wanilię umieścić w naczyniu do ubijania i ubić krem. Całość ubijać około 5 minut. Masa nie będzie sztywna, ale tak jest ok 🙂
- Tak przygotowaną masę przełożyć do pojemnika z przykrywką, który można wstawić do zamrażalnika. Masy w trakcie mrożenia nie trzeba mieszać. Przed pierwszym podaniem mrozić około 5-6 godzin.
- Aby cieszyć się smakiem lodów kawowych należy kawę dodać do mleczka i całość podgrzewać na małym palniku. Masę należy cały czas mieszać, aż kawa się rozpuści. Nie należy jej gotować. Po rozpuszczeniu kawy mleczko-kawową masę trzeba ostudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać masę mleczno-kawową i wymieszać łyżką.
- Całość przelać do pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażalnika. Przed pierwszym podaniem mrozić około 5-6 godzin.
- Lody o smaku gorzkiej czekolady (moje to była gorzka czekolada ze skórką pomarańczową) wykonujemy podobnie jak kawowe, tzn. czekoladę należy roztopić w mleczku skondensowanym (masy nie gotować). Odstawić do przestudzenia.
- Śmietanę ubić na sztywno i do niej dodać masę mleczno-czekoladową. Całość wymieszać łyżką.
- Całość przelać do pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażalnika. Przed pierwszym podaniem mrozić około 5-6 godzin.
SMACZNEGO 😀
Podsumowanie
Przepis
Lody na śmietanie
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
To koniecznie trzeba wypróbować 🙂
Mmm… lody o smaku kawy Inki (którą piję tak 10x częściej niż kawę i herbatę) – muszę wypróbować 🙂