Ciasto, które jest tutaj przedstawione zrobiłam na 40stą rocznicę ślubu moich rodziców. Czterdziesta rocznica nazywana jest rubinową, więc wybór padł na Red Velvet Cake.
Ciasto Red Velvet to jedno z bardziej charakterystycznych ciast w USA. Jest to czerwone ciasto kakaowe przełożone białym kremem na bazie serka typu Philadelphia. Kolor uzyskuje się stosując barwnik spożywczy. Mój tort przełożyłam kremem na bazie mascarpone i śmietany kremówki z musem malinowym. Do wykończenia użyłam kremu bez musu, aby był śnieżnobiały. Całość udekorowałam malinami i topperem z napisem “love” 🙂
Samo Red Velvet Cake jest ciastem dość ciężkim i zbitym, ale jednocześnie bardzo wilgotnym. Bardziej jest jak ucierana babka niż jak biszkopt. Poniższy przepis jest na tortownicę o średnicy 24cm.
Aby wykonać Red Velvet Cake potrzebne będzie:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 250 gramów jogurtu naturalnego lub gęstej maślanki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki czerwonego barwnika (ja użyłam barwnika w żelu firmy Wilton)
Krem:
- 750 ml serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 garście mrożonych malin
- świeże maliny lub truskawki do dekoracjiJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piec nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę.
- Stopniowo dodwać po 1 jajku
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sitko, dodawać do masy w 3-4 turach.
- Dodać barwnik.
- Na sam koniec dodać jogurt i całość delikatnie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy i wyrównać łyżką. Ciasto jest dość gęste
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na 3 blaty
- Chciałam, żeby tort był idealnie prosty po bokach dlatego postanowiłam go poskładać w tortownicy, w której był pieczony. Boki usztywniłam kartkami z bloku technicznego, a żeby ciasto nie dotykało kartek włożyłam folię od bindowania 🙂
- Składanie tortu podzieliłam na 2 dni. Wieczorem zrobiłam krem malinowy i tort się chłodził w lodówce a rano go dokończyłam.
- Krem malinowy zrobiłam tak jak na babeczki jogurtowe – przepis tutaj. Mrożone maliny zblendowałam i przecedziłam przez sitko, żeby nie było pestek. Połowę serka i śmietany zmiksowałam z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę i na koniec dodałam mus malinowy
- Gotowym kremem przełożyć blaty
- Tort odstawić do schłodzenia – najlepiej na noc.
- Z drugiej części składników na krem ubić sztynwą masę otynkować tort i udekorwać według uznania