Zbliża się Dzień Babci i Dziadka i z tej okazji chciałabym Wam przedstawić sernik Ferrero Rocher. Sernik na zimno, bez pieczenia z użyciem pralinek złotych Ferrero 🙂
Sernik Ferrero Rocher to deser obok którego ciężko jest przejść obojętnie – kremowa masa serowa, trochę nutelli, kakao i czekoladki Ferrero. Będzie idealnym prezentem dla Babć i Dziadków zamiast standardowych czekoladek. Deser nie jest trudny w przygotowaniu, nie jest też czasochłonny, a smak? Sami spróbujcie 😉
Poniższy przepis jest na tortownicę o średnicy około 28cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Spód:
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego lub twaróg trzykrotnie mielony
- 330 ml schłodzonej śmietany kremówki
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki Nutelli
- 6 pralinek Ferrero Rocher
Polewa:
- 50 gramów gorzkiej czekolady
- 50 gramów mlecznej czekolady
- 100 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 20 gramów masła
Dodatkowo:
- garść posiekanych orzechów laskowych
- pralinki Ferrero Rocher
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło roztopić i ostudzić. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao i dodać roztopione masło. Powstanie coś na wzór mokrego piasku.
- Masę z herbatników wyłożyć na tortownicę, równomiernie rozprowadzić i docisnąć, np. szklanką i odstawić do lodówki
- Twaróg utrzeć z Nutellą i kakao na gładką masę.
- Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając aromat waniliowy. Ubitą śmietaną dodać do sera delikatnie mieszając.
- Czekoladki Ferrero pokroić nożem i dodać do masy serowej. Całość wymieszać
- Masę serową wyłożyć na spód z ciastek, wygładzić i odstawić do lodówki na około godzinę.
- Teraz pora na polewę – jest to trochę zmodyfikowany krem ganache. Śmietanę zagotować i taką gorącą zalać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Mieszać aż się czekolada roztopi. Dodać do tego masło i dokładnie wymieszać.
- Polewę wylać na schłodzoną masę serową i odstawić do lodówki
- Po schłodzeniu sernik ostrożnie nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przełożyć go na paterę.
- Śmietanę ubić z cukrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować.
- Do dekoracji wykorzystać pozostałe pralinki Ferrero Rocher.
- Sernik przechowywać w lodówce.