Ciastka z kleiku ryżowego są miękkie w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Konsystencją przypominają trochę kokosanki. Można do nich dodać garść żurawiny, rodzynek, ulubionych orzechów lub posiekaną czekoladę.
Ciastka z kleiku ryżowego robi się bardzo prosto – po prostu wszystko wrzucamy do miksera i mieszamy 🙂 No, prawie wszystko, ale o tym za chwilę. Dzięki temu, że zamiast mąki jest kleik ryżowy ciastka są bezglutenowe, tzn. odrobina glutenu jest, bo jest dodany proszek do pieczenia, ale można użyć bezglutenowego proszku. Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk ciastek nakładanych łyżką.
Do wykonania ciastek potrzebne będzie:
- 250 gramów bezsmakowego kleiku ryżowego
- 200 gramów miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 3 jajka (białka osobno, żółtka osobno)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- opcjonalnie: żurwanina, orzechy, rodzynki lub pół tabliczki czekoladyJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć dodając żółtka. Ucierać do czasu, aż cukier będzie roztarty.
- Jeśli jako dodatku użyjecie czekolady czy orzechów należy je posiekać nożem na mniejsze kawałki.
- Dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i wymieszać
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy.
- Łyżką nakładać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
- Można pobawić się w ułożenie regularnych kształtów, ale moim zdaniem takie nieforemne ciastka mają swój urok 🙂
- Ciastka piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ciastek nie trzeba trzymać w zamkniętym pojemniku.
Podsumowanie
Przepis
Ciastka z kleiku ryżowego
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity