Piernikowe choinki to idealny słodki prezent lub przepiękna ozdoba na świąteczny stół 🙂
Piernikowe choinki możecie przygotować wcześniej np. już teraz, ponieważ szczelnie zamknięte spokojnie do świąt wytrzymają. Muszę się przyznać, że gdy piekłam te pierniczki to udzielił mi się już nastrój świąteczny. W całym domu pachniało przyprawą korzenną 🙂 Uwielbiam ten zapach.
Ale wracamy do piernikowych choinek. Pierniki są z ciasta, które po przygotowaniu można od razu piec, ciasto nie musi dojrzewać. Z przepisu, który Wam przedstawię wyszły mi 3 choinki z 12 piernikowych gwiazdek. Z pozostałego ciasta powycinałam kwadraty i zrobiłam prezenciki.
Aby wykonać piernikowe choinki potrzebne będzie:
- 1/2 kg mąki pszennej
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 175 gramów masła
 - 3/4 szklanki sztucznego miodu
 - 1 jajko
 - 1 płaska łyżeczka sody
 - 3 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
 - 1 łyżka mielonej kawy
 - 1 łyżka gorzkiego kakao
 - 2 białka jajek + 2 szklanki cukru pudru do wykonania lukru królewskiego
 - 6 foremek – gwiazdki lub kwiatki – w różnych wielkościachJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
 
- Masło wymieszać z cukrem pudrem na puszystą masę. Gdy masło zbieleje dodać miód i dokładnie wymieszać. Kolejnym składnikiem jest jajko. Wszystko dokładnie zmiksować.
 - Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, kawę i sodę wymieszać. Stopniowo dodawać do masy. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie gładkie.
 - Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Można zostawić je na noc

 - Po wyjęciu ciasta z lodówki najlepiej podzielić je na mniejsze części ( u mnie były 3) i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 3-4mm i wycinać gwiazdki lub kwiatki. Z każdej wielkości po 2 sztuki na jedną choinkę

 - Pierniki piec w temperaturze 200 stopni przez około 6-8 minut.
 - Pierniki odłożyć do ostudzenia, najlepiej na kracie. Po ostudzeniu można pierniki od razu dekorować. Jeśli nie, ciastka należy trzymać w zamkniętym pudełku

 - Do ozdobienia potrzebny będzie lukier królewski. Lukier szybko zastyga, w związku z tym robiłam go na dwa razy – z każdego białka osobno. Białko należy zmiksować z cukrem pudrem przez około 5 minut na wysokich obrotach. Lukier powinien być bardzo gęsty. O gęstości lukru pisałam przy okazji ciastek Lego – tutaj.
 - Jak już lukier jest gotowy ozdabiamy pierniki i sklejamy choinkę. Gotowe choinki ostawić, aby lukier zastygł

 
Prawie jak zimowa wioska z weihnachtsmarkt 😉


				
				
			






Przed świętami na pewno będzie skończony post o piernikach. Będzie jeszcze makowiec na drożdżowym cieście 🙂
Prosimy o więcej świątecznych inspiracji 🙂
Są pyszne i przede wszystkim mięciutkie 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Dziękuję 🙂
Swiąteczne pierniczki – pysznie wyglądają 🙂
Piękne choineczki 🙂