Sernik z serków kanapkowych postanowiłam zrobić po tym, gdy otrzymałam od Hochland Polska śliczną deskę z wygrawerowanym logo Hochland. Miałam trochę obawy, bo serki kanapkowe zawsze mi się kojarzyły – jak nazwa wskazuje – z kanapkami 🙂 Serek, szczypiorek, rzodkiewka – no nie są to składniki na deser 🙂
Poniższy przepis na sernik z serków kanapkowych jest lekką modyfikacją przepisu na deser z programu “Ugotowani”. Link do oryginału tutaj.
Dzisiaj przedstawiam Wam sernik na spodzie z kakaowych ciastek owsianych z polewą kakaową. Podane ilości są na tortownicę o średnicy 22-23 cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania sernika z serków kanapkowych potrzebne będą:
Spód sernika:
- 20 sztuk ciastek owsianych kakaowych typu BelVita
- pół szklanki płatków owsianych
- 1/3 kostki masła
Masa serowa:
- 1/2 kg serków kanapkowych Hochland o smaku śmietankowym
- 1/2 szklanki cukru
- 200 gramów kwaśnej śmietany 12%
- 2 całe jajka
- 3 żółtka oddzielone od białek (żółtka dodajemy do sera, biała ubijamy na sztywną pianę)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa kakaowa:
- 2 łyżki wody
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło na spód sernika roztopić. Ciastka owsiane razem z płatkami owsianymi zmielić blenderem na tzw. “piasek” i dodać do niego roztopione masło. Nie będzie to zwarte ciasto, tylko coś jak mokry piasek 🙂
- Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć spód i wylepić nim dno oraz boki np. drewnianą łyżką
- Tortownicę położyć na blachę lub od spodu zawinąć folią aluminiową, żeby nic nie wyciekło. Spód piec 5-7 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu spodu zmniejszyć temperaturę do 175 stopni.
- Serki kanapkowe utrzeć na gładko, dodać śmietanę, cukier z cukrem waniliowym. Wymieszać dodawać całe jajka oraz żółtka. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
- Ubić białka na sztywną pianę.
- Białka dodać do masy serowej i powoli wymieszać rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką. Całość przełożyć do formy
- Sernik piec przez 60-65 minut w temperaturze 175 stopni.
- Po upieczeniu wyłączyć piec, uchylić drzwi pieca i po około 10 minutach nożem okroić dookoła, aby odkleić sernik od brzegów formy.
- Sernik pozostawić w piecu z uchylonymi drzwiami przez 2-3 godziny, aby stygł razem z piecem. Dzięki temu sernik nie opada 😉
- Ostatni krok to polewa – wszystkie składniki razem rozpuścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie polewę należy ostudzić, jak zacznie gęstnieć polać sernik.
- Teraz pozostaje tylko się delektować, bo TO JEST PYSZNE 😀
SMACZNEGO!