Lubię piec tarty, więc dzisiaj będzie tarta z jabłkami i budyniem. Tarty są to proste, nieskomplikowane ciasta, które dają szeroki wachlarz smakowy jeśli chodzi o nadzienie. Ciasto zagniata się błyskawicznie, a że nie lubi ono ciepła rąk to wystarczy, że składniki połączą się na gładką masę i już 🙂
Jak już pisałam w jednym z wcześniejszy wpisów kocham jabłka bezgranicznie, dlatego one pojawiły się tym przepisie. Nie zwróciłam uwagi jaki rodzaj jabłek brałam 🙂 Mamy jesień, więc jest w czym wybierać. Osobiście polecam jabłka twarde i słodkie lub lekko kwaśne, wtedy nie trzeba dużo cukru 🙂 Żeby było jakieś urozmaicenie dodałam budyń waniliowy. Poniżej będzie przepis w dwóch wersjach – z budyniem z torebki i z domowym budyniem.
Tarta z jabłkami i budyniem wyszła pyszna, pachnąca cynamonem. Ciasto kruche i chrupiące, lekko słodzone dlatego ciężko nie sięgnąć po drugi kawałek. Podane składniki są na formę o średnicy 25-26cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do przygotowania tarty potrzebne będzie:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 gramów masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 8 gramów cukru waniliowego (pół paczki 16g)
oraz:
- 1/2 litra mleka
- 2 płaskie łyżki cukru
- 8 gramów cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
lub jeśli chcemy budyń z torebki to:
- 1/2 litra mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Składniki na ciasto należy zagnieść. Najpierw bez jajek posiekać nożem lub siekaczką masło z mąką, proszkiem i cukrami. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto ręcznie. Należy pamiętać, aby nie robić tego długo bo ciasto stanie się gumowate. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do lodówki.
- W tym czasie przygotować owoce – obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Jabłka wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
- Piec rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Po godzinie jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną formę
- Na ciasto wyłożyć jabłka
- W kolejnym kroku należy przygotować budyń. Jeśli robimy budyń sami 2/3 porcji mleka zagotować z cukrem, a w 1/3 porcji dokładnie wymieszać pozostałe składniki. Tak przygotowaną miksturę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając, żeby nie było grudek. Gotować przez 2-3 minuty. Jeśli robimy z gotowca tu również większą część mleka gotujemy z cukrem, a pozostałe mieszamy z budyniem. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlać to z budyniem i cały czas mieszać. Również gotować około 2-3 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Gorący budyń wylać na jabłka
- Czas na wierzch naszej tarty. Wersja najprostsza – porcję ciasta przeznaczoną na wierzch włożyć na 15 minut do zamrażalki, a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Powstanie wtedy chrupiąca warstwa kruszonki.
- W przypadku, gdy chcecie się “pobawić” używacie foremek np. do pierników lub noża. Ja wycinałam to foremkami do wycinania ozdób z masy cukrowej i wyszło mi takie coś 😉
- Tartę należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.