babka zebra z coca-colą

Zebra z Coca-Colą

Babka zebra z coca-colą, czyli dwukolorowa babka na Wielkanoc i nie tylko. Nadaje się na każdą okazję: popołudniową kawę, imprezę ze znajomymi czy rodzinne święto.

Zapraszam dzisiaj na babkę zebra z Coca-Colą. W babce czuć wanilię oraz intensywny smak kakaowy. Dzięki Coca-Coli babka jest wilgotna i puszysta, a samego jej smaku w babce nie czuć.

Jest to efektowne i niezbyt skomplikowane w wykonaniu ciasto, które dzięki nieregularnym pasom ciasta wygląda jak umaszczenie tytułowej zebry. W moim domu była pieczona podobna babka, jednak zamiast Coca-Coli dodawana była oranżada. Taka czerwona, pamiętacie? 🙂

Przepis jest do wykorzystania na dużą tortownicę lub formę do babki z kominem.

Potrzebne składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 szklanka Coca-Coli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki kakao
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę, dodać cukier.
  2. Powoli dodawać żółtka. Po dodaniu wszystkich dodać mąkę z proszkiem.
  3. Powoli dodawać olej i Coca-Colę. Mikser ustawić na najwolniejszych obrotach.
  4. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao a do drugiej cukier waniliowydwulokolowe ciasto do babki zebry
  5. Ciasto wylewać do formy na zmianębabka zebra
  6. Piec 60 minut w temperaturze 160-170 stopnizebra z coca-colą
  7. Babkę wyłożyć z formy i pozostawić do ostygnięciababka zebra
  8. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

babka zebra z coca-colą

zebra z coca-colą

zebra z coca-colą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *