tarta z jabłkami i budyniem

Tarta z jabłkami i budyniem

Lubię piec tarty, więc dzisiaj będzie tarta z jabłkami i budyniem. Tarty są to proste, nieskomplikowane ciasta, które dają szeroki wachlarz smakowy jeśli chodzi o nadzienie. Ciasto zagniata się błyskawicznie, a że nie lubi ono ciepła rąk to wystarczy, że składniki połączą się na gładką masę i już 🙂

Jak już pisałam w jednym z wcześniejszy wpisów kocham te owoce bezgranicznie, dlatego one. Nie zwróciłam uwagi jaki rodzaj jabłek brałam 🙂 Mamy jesień, więc jest w czym wybierać. Osobiście polecam jabłka twarde i słodkie lub lekko kwaśne, wtedy nie trzeba dużo cukru 🙂 Żeby było jakieś urozmaicenie dodałam budyń waniliowy. Poniżej będzie przepis w dwóch wersjach – z budyniem z torebki i z domowym budyniem.

Tarta z jabłkami i budyniem wyszła pyszna, pachnąca cynamonem. Ciasto kruche i chrupiące, lekko słodzone dlatego ciężko nie sięgnąć po drugi kawałek.

Podane składniki są na formę o średnicy 25-26cm:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 gramów masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 gramów cukru waniliowego (pół paczki 16g)

oraz:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 8 gramów cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

lub jeśli chcemy budyń z torebki to:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru

tarta z jabłkami i budyniem

  1. Składniki na ciasto należy zagnieść. Najpierw bez jajek posiekać nożem lub siekaczką masło z mąką, proszkiem i cukrami. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto ręcznie. Należy pamiętać, aby nie robić tego długo bo ciasto stanie się gumowate. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie przygotować owoce – obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Jabłka wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
  3. Piec rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  4. Po godzinie jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną formętarta z jabłkami i cynamonem
  5. Na ciasto wyłożyć jabłkatarta z jabłkami i budyniem
  6. W kolejnym kroku należy przygotować budyń. Jeśli robimy budyń sami 2/3 porcji mleka zagotować z cukrem, a w 1/3 porcji dokładnie wymieszać pozostałe składniki. Tak przygotowaną miksturę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając, żeby nie było grudek. Gotować przez 2-3 minuty. Jeśli robimy z gotowca tu również większą część mleka gotujemy z cukrem, a pozostałe mieszamy z budyniem. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlać to z budyniem i cały czas mieszać. Również gotować około 2-3 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
  7. Gorący budyń wylać na jabłkatarta z jabłkami i budyniem
  8. Czas na wierzch naszej tarty 🙂 Wersja najprostsza – jeśli nie chcenie nic wycinać porcję ciasta przeznaczoną na wierzch włożyć na 15 minut do zamrażalki a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Powstanie wtedy chrupiąca warstwa kruszonki 🙂 Jeśli chcecie się „pobawić” używacie foremek np. do pierników lub noża. Ja wycinałam to foremkami do wycinania ozdób z masy cukrowej i wyszło mi takie coś 😉tarta z jabłkami i cynamonem
  9. Tartę należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minuttarta z jabłkami i budyniem
  10. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tarta z jabłkami i budyniem 🙂tarta z jabłkami i budyniem

 

tarta z jabłkami i budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *