tarta czekoladowo-pomarańczowa

Tarta czekoladowo-pomarańczowa

Dzisiaj postanowiłam zaserwować moim gościom tartę czekoladowo-pomarańczową.

Tarta jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu na kruchym spodzie z czekoladowo-pomarańczowym ganache. Ciastko zdecydowanie dla zwolenników czekolady 🙂 Tarta sprawdzi się na jesienne popołudnia, które są przed nami.

Składniki na formę 35 x 11 cm:

Ciasto:

  • 150 gramów mąki
  • 80 gramów masła
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • starta skórka z połowy pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć)

Jeśli macie okrągłą formę do tart o średnicy około 26 cm należy użyć 200 gramów mąki i 120 gramów masła. Reszta składników bez zmian.

Krem ganache:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 gramów gorzkiej, dobrej jakości czekolady (70%) o smaku pomarańczowym (można użyć zwykłej gorzej czekolady 70% i dodać więcej skórki z pomarańczy)
  • starta skórka z połowy pomarańczy

Do okrągłej formy o średnicy 26 cm potrzebujecie 300 ml śmietany i 300 gramów czekolady.

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  2. Składniki na spód zagnieść, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Pamiętajcie, aby ciasta nie ugniatać za długo, ponieważ zrobi się gumowatetarta czekoladowo-pomarańczowa
  3. Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę. Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Dodać skórkę z pomarańczy. Krem odstawić do ostudzeniatarta czekoladowo-pomarańczowa
  4. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć na formie. Ciasto nakłuć widelcemtarta czekoladowo-pomarańczowa
  5. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać groch, ryż lub ceramiczne kulki do tzw. „pieczenia na ślepo”. Obciążniki sprawią, że ciasto nie urośnie, a brzegi nie opadną.
  6. Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 25 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia i przełożyć na paterę lub talerztarta czekoladowo-pomarańczowa
  8. Ostudzony krem wylać na ciasto i całość schłodzić w lodówce. Zarówno przed podaniem jak i po tartę przechowywać w lodówcetarta czekoladowo-pomarańczowa
  9. Przed podaniem tartę ozdobić pomarańczamitarta czekoladowo-pomarańczowa

SMACZNEGO! 🙂tarta czekoladowo-pomarańczowa

tarta czekoladowo-pomarańczowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *