sernik z serków kanapkowych

Sernik z serków kanapkowych

Sernik z serków kanapkowych postanowiłam zrobić po tym, gdy otrzymałam od Hochland Polska śliczną deskę z wygrawerowanym logo Hochland. Miałam trochę obawy, bo serki kanapkowe zawsze mi się kojarzyły  – jak nazwa wskazuje – z kanapkami 🙂 Serek, szczypiorek, rzodkiewka – no nie są to składniki na deser 🙂

Poniższy przepis jest lekką modyfikacją przepisu na deser z programu „Ugotowani”. Link do oryginału tutaj.

Dzisiaj przedstawiam Wam sernik z serków kanapkowych na spodzie z kakaowych ciastek owsianych z polewą kakaową. Podane ilości są na tortownicę o średnicy 22-23 cm.

Do wykonania sernika potrzebne będą:

Spód sernika:

  • 20 sztuk ciastek owsianych kakaowych typu BelVita
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1/3 kostki masła

Masa serowa:

  • 1/2 kg serków kanapkowych Hochland o smaku śmietankowym
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 gramów kwaśnej śmietany 12%
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka oddzielone od białek (żółtka dodajemy do sera, biała ubijamy na sztywną pianę)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa kakaowa:

  • 2 łyżki wody
  • 1/3 kostki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao

sernik z serków kanapkowych

  1. Masło na spód sernika roztopić. Ciastka owsiane razem z płatkami owsianymi zmielić blenderem na tzw. „piasek” i dodać do niego roztopione masło. Nie będzie to zwarte ciasto, tylko coś jak mokry piasek 🙂
  2. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć spód i wylepić nim dno oraz boki np. drewnianą łyżkąsernik z serków kanapkowych
  3. Tortownicę położyć na blachę lub od spodu zawinąć folią aluminiową, żeby nic nie wyciekło. Spód piec 5-7 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu spodu zmniejszyć temperaturę do 175 stopni.
  4. Serki kanapkowe utrzeć na gładko, dodać śmietanę, cukier z cukrem waniliowym. Wymieszać dodawać całe jajka oraz żółtka. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Ubić białka na sztywną pianę.
  6. Białka dodać do masy serowej i powoli wymieszać rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką. Całość przełożyć do formysernik z serków kanapkowych
  7. Sernik piec przez 60-65 minut w temperaturze 175 stopni.
  8. Po upieczeniu wyłączyć piec, uchylić drzwi pieca i po około 10 minutach nożem okroić dookoła, aby odkleić sernik od brzegów formy.
  9. Sernik pozostawić w piecu z uchylonymi drzwiami przez 2-3 godziny, aby stygł razem z piecem. Dzięki temu sernik nie opada 😉
  10. Ostatni krok to polewa – wszystkie składniki razem rozpuścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie polewę należy ostudzić, jak zacznie gęstnieć polać sernik.
  11. Teraz pozostaje tylko się delektować, bo TO JEST PYSZNE 😀

SMACZNEGO!

sernik z serków kanapkowych

sernik z serków kanapkowych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *