racuchy z kaszy manny

Racuchy z kaszy manny

Dzisiejszy przepis – racuchy z kaszy manny powstał dzięki mojemu synkowi 🙂

Co prawda nie on robił je robił, ale żeby mu urozmaicać posiłki i zachęcać do samodzielnego jedzenia wymyślam różne placuszki czy babeczki. Chętnie po nie sięga i próbuje, a ja dzięki temu mogę mu podawać różne dobre i zdrowe rzeczy. Jeśli zwykła kaszka zaczyna się nudzić czas na racuchy z kaszy manny z jabłkiem. Racuchy są puszyste, pachnące jabłkiem i cynamonem. Po prostu są pyszne, zdrowe i bez cukru. Koleją przewagą tych racuchów nad klasycznymi jest fakt, że te smażymy na suchej patelni.

Z poniższego przepisu wychodzi około 12 racuchów o średnicy 10 cm:

  • jogurt naturalny
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaracuchy z kaszy manny
  1. Kaszkę mannę wymieszać z jogurtem i odstawić na 20-30 minut, aby kaszka napęczniała.
  2. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
  3. Żółto oddzielić od białka. Żółtko dodać do jogurtu z kaszką.
  4. Gdy kaszka napęcznieje dodać jabłko i wymieszaćracuchy z kaszy manny
  5. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do kaszki. Dokładnie wymieszaćracuchy z kaszy manny
  6. Racuchy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolorracuchy z kaszy manny
  7. Podawać same, z miodem, ze świeżymi owocami lub domowymi przetworami (dżemy, konfitury)racuchy z kaszy manny

SMACZNEGO! 🙂

racuchy z kaszy manny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *