popękane ciasteczka cytrynowe

Popękane cytrynowe ciasteczka

Przeglądając internety w poszukiwaniu przepisów często trafiałam na ciasteczka – popękane kulki, obtoczone cukrem pudrem. W końcu stwierdziłam, że trzeba to sprawdzić.Wybór padł na popękane cytrynowe ciasteczka.

Popękane cytrynowe ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Kluczem do sukcesu – czyli do tego, aby ciastka były popękane jest mocno schłodzone ciasto. Przyznam Wam, że zanim wyłożyłam całość na blachę to wygięłam dwie łyżeczki 🙂 Jeśli będziecie robić popękane ciasteczka radzę użyć “pancernej” łyżeczki lub po prostu takiej, której Wam nie będzie szkoda 😉

Do upieczenia popękanych cytrynowych ciasteczek potrzebne są:

  • 100 g białej czekolady
  • 1/3 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 cytryna – skórka z całej, sok z połowy
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania
  1. Czekoladę oraz masło należy rozpuścić na parze i odstawić do ostudzenia. Jeśli czekolada nie połączy się z masłem nie należy się tym przejmować 😉
  2. Jajka należy ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy należy dodać startą skórkę z cytryny i sok.
  3. Nie przerywając miksowania porcjami dodać czekoladę z masłem.
  4. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy.
  5. Ciasto powinno być zwarte.
  6. Gotowe ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki lub na kilka godzin do zamrażalnika. Ja robię ciasto dzień wcześniej wieczorem i odkładam na noc do lodówki.
  7. Ze schłodzonego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kuki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – w odległości 5 cm – ciastka trochę urosną.
  8. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

Jeśli kolejna partia ciastek będzie gotowa wcześniej należy przechowywać ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika.

Ciastka należy przechowywać w zamkniętym pojemniku – wtedy dłużej zachowają świeżość.

Z powyższej porcji wychodzi 25-30 sztuk ciastek.

popękane ciasteczka cytrynowe

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Popękane ciasteczka cytrynowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *