Lava cake, czyli ciastko z wylewającą się ze środka czekoladą podawane na ciepło 🙂
Ciastko lava cake jest proste w wykonaniu, a co ważniejsze robi się je bardzo szybko. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości deserem na ciepło to dobrze trafiliście. A może zaskoczycie dziś swoje mamy i podacie im taki deser – jeśli lubią czekoladę, na pewno sprawi im ogromną przyjemność 🙂
Jedna ważna rzecz – lava cake to ciastko na które my czekamy, a nie ono nas. Oznacza to tyle, że jemy je niemalże po wyjęciu z pieca, na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Podany poniżej przepis jest na trzy babeczki (pojemność ramekina 120ml), czyli idealnie do popołudniowej kawy w towarzystwie najbliższej osoby 🙂 To do dzieła:
Składniki na lava cake:
- 85 gramów gorzkiej czekolady (może być deserowa lub jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to mleczna – ja użyłam zwykłej 60% gorzkiej czekolady)
- 50 gramów masła
- 16 gramów (1 łyżka) mąki
- 30 gramów (2 łyżki) cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- dodatki do ozdoby – lody, sorbet, ulubione owoce, bita śmietana lub cukier puder
- Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ważne, aby ciasto włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika.
- Przygotować trzy ramekiny – wnętrze foremki posmarować masłem i oprószyć (może być mąka lub kakao)
- Czekoladę oraz masło roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej
- Mąkę, cukier puder i sól przesiać do miski, jajko z żółtkiem rozbełtać
- Składniki z punktu 4 dodać do roztopionej czekolady i wymieszać
- Ciasto powinno być gęste
- Ciasto rozlać do ramekinów i wstawić do piekarnika
- Piec 8-9 minut, po tym czasie wyjąć, odczekać około 30 sekund i wyłożyć na talerz
- Ozdobić ulubionymi dodatkami i podawać
Wszystkim mamom z okazji ich święta życzę morza miłości, spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze!!!
SMACZNEGO 🙂