kaszka manna na mleku

Kaszka manna na mleku

Dzisiaj jedno z moich ulubionych, mlecznych śniadań z dzieciństwa – kaszka manna na mleku.

Pamiętam, że w dzieciństwie najpierw jadłam samą kaszkę, beż dodatków. Był nawet taki czas, że po zastygnięciu ktoś (zazwyczaj mama) musiała mi zdjąć ten „kożuch”, bo ja go traktowałam jak ten na mleku 🙂 Z czasem się do niego przekonałam – do tego na kaszce, bop tego z mleka nadal nie jadam. Z czasem przekonałam się do jedzenia kaszki z dodatkami i zaczęłam jeść kaszkę mannę z sokiem malinowym domowej roboty. Kaszka manna na mleku to pyszne i sycące śniadanie, a trochę chyba zapomniane na rzecz płatków z mlekiem. A szkoda, bo kasza manna jest lekko strawna i bogata w składniki odżywcze dlatego jest dobra zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

Dzisiaj proponuję Wam z owocami sezonowymi lub z sokiem (ja mam malinowy zrobiony przez moją mamę 🙂 )

Do przygotowania trzech porcji kaszki potrzebne jest:

  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • owoce sezonowe (jagody, maliny, jeżyny), sok malinowy lub cynamonkaszka manna na mleku
  1. Mleko z cukrem lub miodem zagotować.
  2. Do wrzącego mleka wsypać kaszkę cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki.
  3. Odstawić na 1-2 minuty i przelać do miseczekkaszka manna na mleku
  4. Udekorować ulubionymi dodatkamikaszka manna na mleku
  5. Maliny, sok malinowy lub cynamon – mmmniammmm 🙂kaszka manna na mleku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *