kaszka manna na mleku

Kaszka manna na mleku

Dzisiaj jedno z moich ulubionych, mlecznych śniadań z dzieciństwa – kaszka manna na mleku.

Pamiętam, że w dzieciństwie najpierw jadłam samą kaszkę, beż dodatków. Był nawet taki czas, że po zastygnięciu ktoś (zazwyczaj mama) musiała mi zdjąć ten “kożuch”, bo ja go traktowałam jak ten na mleku 🙂 Z czasem się do niego przekonałam – do tego na kaszce, bop tego z mleka nadal nie jadam. Z czasem przekonałam się do jedzenia kaszki z dodatkami i zaczęłam jeść kaszkę mannę z sokiem malinowym domowej roboty. Kaszka manna na mleku to pyszne i sycące śniadanie, a trochę chyba zapomniane na rzecz płatków z mlekiem. A szkoda, bo kasza manna jest lekko strawna i bogata w składniki odżywcze dlatego jest dobra zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

Dzisiaj proponuję Wam z owocami sezonowymi lub z sokiem (ja mam malinowy zrobiony przez moją mamę 🙂 )

Do przygotowania trzech porcji kaszki potrzebne jest:

  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • owoce sezonowe (jagody, maliny, jeżyny), sok malinowy lub cynamonkaszka manna na mleku
  1. Mleko z cukrem lub miodem zagotować.
  2. Do wrzącego mleka wsypać kaszkę cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki.
  3. Odstawić na 1-2 minuty i przelać do miseczekkaszka manna na mleku
  4. Udekorować ulubionymi dodatkamikaszka manna na mleku
  5. Maliny, sok malinowy lub cynamon – mmmniammmm 🙂kaszka manna na mleku
Podsumowanie
recipe image
Przepis
Kaszka manna na mleku
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *