jabłkowe babeczki z kaszą manną

Jabłkowe babeczki z kaszą manną

Kaszka manna na mleku z jabłkiem i cynamonem to przekąska, którą robię od czasu do czasu. Mój syn też lubi wszelkiego rodzaju kaszki z owocami lub same. Dzisiaj postanowiłam urozmaicić tą przekąskę i upiec jabłkowe babeczki z kaszy manny z cynamonem.

Jabłkowe babeczki z kaszą manną znalazłam na stronie alaantkoweblw – link tutaj. Trochę go zmieniłam. Z większych zmian: zamiast mleka jest jogurt i nie ma cukru. Babeczki robi się bardzo szybko (najdłuższa czynność to obranie i tarcie jabłka 😉 ). Jabłkowe babeczki z kaszą manną są bardzo smaczne, nie tylko dla najmłodszych 🙂 można je zjeść jako drugie śniadanie lub podwieczorek, zabrać ze sobą na piknik lub do pracy. Mojemu synowi bardzo smakowały 🙂 Ze względu na cynamon babeczki są dla dzieci powyżej 10 miesiąca. Jeśli pominiecie ten składnik można podać wcześniej.

Potrzebne składniki (na około 10-12 sztuk):

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka olejujabłkowe babeczki z kaszą manną
  1. Włączyć piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. W trakcie nagrzewania piekarnika przygotowujemy ciasto.
  2. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Jajko rozbełtać i dodać do jabłka. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
  3. Ciasto ponakładać do foremek do 3/4 ich wysokościjabłkowe babeczki z kaszą manną
  4. Piec przez 17-20 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie odstawić do wystudzeniajabłkowe babeczki z kaszą manną

SMACZNEGO 🙂jabłkowe babeczki z kaszą manną

jabłkowe babeczki z kaszą manną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *