drożdżowe rogaliki

Drożdżowe rogaliki

Kochani! Na pierwszy “ogień” chciałabym Wam zaprezentować drożdżowe rogaliki.

Długo szukałam przepisu na drożdżowe rogaliki, który będzie mi odpowiadał i w końcu się udało – samo ciasto nie jest słodkie i w związku z tym wachlarz nadzienia do tych rogalików jest bardzo szeroki: kostki czekolady, nutella, owoce (wiśnie, jabłka, borówki itd.), budyń, masa makowa, masa serowa lub konfitura. A może Wy macie jakieś inne pomysły? Dajcie znać w komentarzach 🙂 Ja najczęściej robię drożdżowe rogaliki z jabłkami.

Do wykonania rogalików potrzebne będzie:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dkg drożdży
  1. W letnim mleku należy rozpuścić drożdże z 2 łyżkami cukru i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Tłuszcz rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z pozostałymi 2 łyżkami cukru.
  4. Do miski miksera wsypać mąkę, na nią wylać wyrośnięte drożdże oraz ubite jajka. Wyrobić końcówką typu hak.
  5. Na końcu dodać roztopiony tłuszcz. I ponownie dokładnie wyrobić.
  6. Wyrobione ciasto należy wstawić do lodówki do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie należy je wyłożyć na stolnicę opruszoną mąką. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5mm. Z rozwałkowanego ciasta należy wyciąć trójkąty. Ja za pierwszym razem wycinałam nożem, ale nie byłam zadowolona z końcowego efektu (no taka już moja natura, że musi być ładnie i perfekcyjnie 😉 ) i dlatego zakupiłam sobie wałek do wycinania rogali – taki:

wałek do wycinania rogalików

wałek do wycinania rogali

Ciasto “potraktowane” wałkiem do rogali wygląda jak poniżej:

rogale wycięte wałkiem do rogali

Na tak przygotowane ciasto “wjeżdża” nadzienie. Jeśli chodzi o jabłka to może być mus. Ja zazwyczaj jabłko trę na tarce, na grubych oczkach, posypuję cynamonem i cukrem wanilinowym. Z trójkątów należy uformować rogale. Przed włożeniem do pieca rogale posmarować mlekiem. Z powyższej porcji wychodzi 16-18 rogali wycinanych wałkiem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Po ostygnięciu posypać cukrem pudem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

SMACZNEGO 🙂

drożdżowe rogaliki

 

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Drożdżowe rogaliki
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *