Domowe lody

Wraz z nastaniem ciepłych dni, jak grzyby po deszczu powstają miejsca proponujące coś dla ochłody – naturalne, tradycyjne lody. A gdyby tak można było sobie w domu sprawić taką małą wytwórnię i w dowolnej chwili delektować się swoim ulubionym smakiem? Otóż można i nie trzeba mieć do tego maszyny do robienia lodów 🙂 Wystarczy mikser i zamrażalnik 🙂 Do zrobienia domowych lodów zainspirował mnie przepis ze strony Szalonookiej -> tutaj jej przepis . Lody wg Szalonookiej są na bazie śmietany, ja postanowiłam zrobić lody na bazie mleczka kokosowego. Użyłam dwóch puszek i podzieliłam na 3 części – powstały trzy smaki:

  • truskawkowy
  • raffaello
  • kakaowy

Ale po kolei. Do zrobienia lodów potrzebne są:

  • mleczko kokosowe – 800 ml
  • cukier puder
  • dodatki – w moim przypadku: truskawki (250g), ciemne kakao, wiórki kokosowe, siekane migdały
  1. Mleczko kokosowe wymieszać w celu połączenia wody z gęstą częścią
  2. Masę podzieliłam na 3 mniej więcej równe części 🙂 Do jednej dodałam 250g truskawek, które wcześniej zostały zblendowane. Całość posłodzić cukrem pudrem wg uznania
  3. Do kolejnej części mleczka kokosowego dodałam trzy łyżki wiórków kokosowych oraz 2 łyżki siekanych migdałów
  4. Do ostatniej części dodałam 2 łyżki ciemnego kakao i łyżkę cukru pudru
  5. Wszystkie smaki zostały przelane do zamykanych pojemników, które można przechowywać w zamrażarce. Pojemnik ze smakiem truskawkowym ma pojemność 0,7l, dwa pozostałe mają po 0,5l
  6. Po kilku godzinach możemy delektować się pysznymi domowymi lodami

Smacznego i pamiętajcie – jeśli chodzi o smaki i dodatki to „sky is the limit” 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *