domowa czekolada

Domowa czekolada bez cukru, laktozy i glutenu

Klasyk mawiał, że “życie jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz co Ci się trafi”. Chyba, że będzie to domowa czekolada, własnoręcznie zrobiona – wtedy doskonale wiecie co jest w środku 🙂

Domowa czekolada jest prosta w wykonaniu, można sobie pozwolić na nią będąc na diecie. Co prawda nie od razu całą, ale kawałek takiej domowej bez cukru, z ulubionymi dodatkami, mmmniam 🙂 Do zrobienia domowej czekolady potrzebne są trzy składniki: olej kokosowy, kakao, miód lub syrop klonowy plus ulubione dodatki. A tych jest mnóstwo: wszelkiego rodzaju orzechy, rodzynki, żurawina, mięta, suszone owoce, sól lub chili. Dzięki tym trzem podstawowym składnikom czekolada jest bez cukru, bez laktozy i bez glutenu 🙂

Do wykonania czekolady świetnie nadają się foremki do robienia lodu. Nie muszą być jakieś fantazyjne – zwykłe kostki się nadadzą. Jeśli nie macie żadnych foremek do lodu wystarczy jakaś mała blaszka lub pojemnik – ważne żeby zmieściły się w zamrażalniku.

Do wykonania domowej czekolady potrzebne będzie:

  • 3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • miód lub syrop klonowy do posłodzenia wg uznania
  • dodatki – u mnie garść orzechów laskowych i łyżka wiórków kokosowychdomowa czekolada
  1. Olej roztopić, nie gotować. Jeśli nie jesteście “pokłóceni” z laktozą można użyć masła.
  2. Orzechy uprażyć na suchej patelni, tak żeby popękały łupinki, a później za pomocą ręcznika kuchennego pocierać – łupinki łatwo odejdą od orzechów – pisałam też o tym przy okazji domowej nutelli – tutaj.
  3. Orzechy posiekać nożem na dowolne kawałki.
  4. Do oleju dodać kakao oraz słodziwo wg uznania.
  5. Wylać do foremek, posypać dodatkamidomowa czekolada
  6. Odstawić na 2 godziny do zamrażarkidomowa czekolada

Po dwóch godzinach możemy cieszyć się swoją, własnoręcznie zrobioną czekoladą 🙂 Oprócz zaspokojenia swojej chęci “na coś słodkiego” taka domowa czekolada świetnie nadaje się jako słodki upominek z okazji świąt, urodzin czy walentynekdomowa czekolada

Czekoladę należy przechowywać w lodówce.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Domowa czekolada
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *