ciastka z kleiku ryżowego

Ciastka z kleiku ryżowego

Ciastka z kleiku ryżowego są miękkie w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Konsystencją przypominają trochę kokosanki. Można do nich dodać garść żurawiny, rodzynek, ulubionych orzechów lub posiekaną czekoladę.

Ciastka z kleiku ryżowego robi się bardzo prosto – po prostu wszystko wrzucamy do miksera i mieszamy 🙂 No, prawie wszystko, ale o tym za chwilę. Dzięki temu, że zamiast mąki jest kleik ryżowy ciastka są bezglutenowe, tzn. odrobina glutenu jest, bo jest dodany proszek do pieczenia, ale można użyć bezglutenowego proszku. Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk ciastek nakładanych łyżką.

Do wykonania ciastek potrzebne będzie:

  • 250 gramów bezsmakowego kleiku ryżowego
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 jajka (białka osobno, żółtka osobno)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie: żurwanina, orzechy, rodzynki lub pół tabliczki czekoladyciastka z kleiku ryżowego
  1. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć dodając żółtka. Ucierać do czasu, aż cukier będzie roztarty.
  2. Jeśli jako dodatku użyjecie czekolady czy orzechów należy je posiekać nożem na mniejsze kawałki.
  3. Dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i wymieszaćciastka z kleiku ryzowego
  4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy.
  5. Łyżką nakładać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachęciastka z kleiku ryżowego
  6. Można pobawić się w ułożenie regularnych kształtów, ale moim zdaniem takie nieforemne ciastka mają swój urok 🙂
  7. Ciastka piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Ciastek nie trzeba trzymać w zamkniętym pojemniku.

SMACZNEGO 😀ciastka z kleiku ryzowego

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Ciastka z kleiku ryżowego
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *