babka kokosowa

Babka kokosowa

Babka kokosowa zaprezentowana dzisiaj przeze mnie jest pyszna i pełna wiórków kokosowych.

Przepis na tą babkę znalazłam w jednej z książek kucharskich u mojej mamy. Wydała mi się ciekawym pomysłem, a że lubię kokos to postanowiłam sprawdzić. Babka kokosowa należy do ciast ciężkich i wilgotnych, ale taki jej urok. Wielbiciele kokosa będą jednak zadowoleni 🙂

W oryginalnym przepisie było 200 gramów cukru. Wydawało mi się za dużo i zmniejszyłam o połowę. To była bardzo dobra decyzja 🙂 Babka nie jest przesadnie słodka, a wiórki też mają swoją słodycz.

Do wykonania babki kokosowej potrzebne będzie:

  • 200 gramów masła
  • 4 jajka
  • 100 gramów mąki tortowej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gramów cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 gramów wiórków kokosowych
  • pół tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady do dekoracjibabka kokosowa
  1. Masło roztopić.
  2. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do jednego naczynia.
  3. Jajka ubić na najwyższych obrotach miksera przez około 2 minuty po czy partiami dodawać cukier z cukrem wanilinowymbabka kokosowa
  4. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli po łyżce dodawać przesianą mąkę z proszkiem.
  5. Do ciasta dodać wiórki kokosowe, a na koniec powoli dolewać ciepłe masło.
  6. Całość dokładnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
  7. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej foremki. Jeśli jest ona silikonowa z wąskimi wyżłobieniami (tak jak moja) warto lekko przesmarować ją olejem. Jeśli forma jest tradycyjna, metalowa należy ją wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną lub bułką tartą. Moja foremka ma średnicę 24 cm.babka kokosowa
  8. Babkę piec w temperaturze 170 stopni przez 55 minutbabka kokosowa
  9. Po upieczeniu babkę odstawić do ostudzenia. Po wystudzeniu babkę udekorować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymibabka kokosowa

SMACZNEGO 🙂babka kokosowa

babka kokosowa

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Babka kokosowa
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *