babka cynamonowa

Babka cynamonowa

„A long time ago in a galaxy far far away…”

Dzisiaj z okazji Międzynarodowego Dnia Gwiezdnych Wojen (May the 4th 😉 ) coś dla fanów sagi – babka cynamonowa w kształcie głowy Dartha Vadera.

Babka cynamonowa sama w sobie nie ma nic wspólnego z filmem także można je robić na co dzień i od święta w dowolnym kształcie 😉 Babka jest lekka, pachnąca cynamonem, idealna do kawy. Moim zdaniem najlepsza jest dzień po upieczeniu 🙂 Oczywiście należy ją trzymać szczelnie zamkniętą, żeby nie wyschła. Babka, dzięki cynamonowi mi osobiście kojarzy się trochę z Bożym Narodzeniem. Dlatego jeśli chcecie podać na świąteczny stół coś innego ta babka się nadaje. Możecie zmniejszyć ilość cynamonu, a zamiast niego dodać przyprawę do piernika. Otrzymacie ciasto pachnące jak piernik ale miękkie i lekkie jak babka.

Do wykonania babki cynamonowej potrzebne będzie:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 gramów masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu*
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

*Jeśli zmienicie 1 łyżeczkę cynamonu na 1 łyżeczkę przyprawy do piernika babka będzie idealna na Boże Narodzenie 🙂

Ja postanowiłam dzisiaj babkę upiec w formie głowy Vadera

babka cynamonowa babka cynamonowa

  1. Mleko, cukier i masło należy roztopić, zagotować i ostudzićbabka cynamonowa
  2. Pozostałe składniki wymieszać mikserembabka cynamonowa
  3. Dodać ostudzone masło z mlekiem i cukrem. Na końcu dodać jogurtbabka cynamonowa
  4. Ciasto piec przez 45-50 minut w temperaturze 160-170 stopnibabka cynamonowa

Po upieczeniu należy odstawić do ostygnięciababka cynamonowa

 

babka cynamonowa

Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

babka cynamonowa

babka cynamonowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *